Om Martells glutenfria bageri

Bra råvaror som hanteras med kunskap och kärlek blir läckra bröd och bakverk hos oss. Vi har kunskap och engagemang.

Martells glutenfria bageri tillverkar och erbjuder goda, lokalproducerade bakverk bakade av naturligt glutenfria råvaror. Med naturligt glutenfri menas att glutenfri vetestärkelse, vetemjöl där glutenproteinet avlägsnats, aldrig används. I stället bakar vi av naturligt glutenfritt mjöl som exempelvis rismjöl, mjöl av ren havre, potatismjöl, durramjöl och teff-mjöl.

Vi bakar allt vårt bröd på ett hantverksmässigt sätt. Här används inga mixer och halvfabrikat, inga konstgjorda färgämnen, sötningsmedel eller aromer, ingen palmolja eller margarin. Istället används riktiga råvaror som smör och ekologisk kokosolja. Som färgämnen används rödbeta, matchapulver eller gurkmeja.

Vi bakar allt vårt bröd från grunden, använder helst lokala och ekologiska råvaror och eftersträvar ett resultat som är gott, saftigt och som tilltalar alla, inte bara glutenintoleranta.

En vision är att kunna erbjuda alla i hela södra Norrland riktigt gott, färskt, garanterat glutenfritt bröd.

Anna-Karin och Martells - historisk bild från förr

Hur allt började

1893 startade Beda Martell och hennes syster Martells bageri i Sundsvall. Nästan 100 år senare, 1989, hade jag förmånen att få överta bageriet. I nio roliga och lärorika år drev jag bageriet innan jag beslutade mig för att sälja rörelsen för att studera.

Lusten att baka har hela tiden funnits kvar och när jag insåg att jag var glutenintolerant och märkte hur svårt det är att köpa gott glutenfritt bröd började jag experimentera hemma. Jag upptäckte att jag kunde tillverka allt från matbröd till tårtor själv, men jag saknade att kunna köpa färskt bröd.

Att hitta färskt lokalproducerat matbröd i en butik eller på ett bageri var inte möjligt utan jag var hänvisad till vakuumförpackat eller fryst bröd, importerat eller transporterat från södra Sverige.

Så väcktes idén till Martells Glutenfria.

IMG 3047

Anna-Karin Näslund

Bagare och grundare av Martells Glutenfria AB